Giftig gedoe op de werkvloer

15 augustus 2023

https://cms.yoconfio.nlManaging Partner Yoconfio

Julie Linthorst

Partner Yoconfio - The social safety company

Bewust belangrijke informatie achterhouden, een collega niet uitnodigen voor een meeting, assessment resultaten naar beneden aanpassen, je collega voor schut zetten bij een klant. Ik kan uit ervaring een hele lijst geven van gerichte acties om iemand buitenspel te zetten. Jaarlijks zijn er bijna 2,5 miljoen incidenten met giftig gedoe op de werkplek.

Wat houdt giftig gedoe in stand en waar komt het vandaan? Welke patronen zijn erin te onderkennen? Maar vooral ook, hoe kunnen we het voorkomen en bestrijden? Hoe creëren we een sociaal en psychologisch veilig werkklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn? In deze blog bespreek ik een boek van Caroline Koetsenruijter.

Inhoudsopgave

  1. Creëer een sociaal veilig werkklimaat
  2. Focus van incidenten en individuen naar onderliggende patronen
  3. Onderzoek giftige patronen op de werkvloer

Creëer een sociaal veilig werkklimaat

Ik ben een groot fan van de Caroline Koetsenruijter en bewonder haar inzet om de werkvloer sociaal veilig te maken. Ze heeft hier al meerdere boeken over geschreven. Wij hebben bij het ontwikkelen van onze toolkit sociale veiligheid gebruik gemaakt van haar onderzoek en expertkennis, en dit praktisch gemaakt.

 

 

In hun boek 'Giftig gedoe op de werkvloer' (2023) laten Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo zien hoe giftig gedoe op de werkplek ontstaat en in stand wordt gehouden. 

Focus van incidenten en individuen naar onderliggende patronen

De focus moet volgens de auteurs van incidenten met individuele daders en slachtoffers naar herhaalde patronen ingegeven door groepsprocessen en omgevingsfactoren.

Kijk dus naar het systeem achter de individuen, waar komt het gedrag vandaan, is het structureel, welke onderstromen en patronen zijn te ontdekken binnen de organisatie? 

Wat betrekent dit voor de rol van de vertrouwenspersoon? Een goede vertrouwenspersoon heeft een antenne voor signalen uit de organisatie. Een vertrouwenspersoon meldt deze signalen (niet herleidbaar naar individuen) en inspireert het management om actie te ondernemen. 

Onderzoek giftige patronen op de werkvloer

Een actie kan bijvoorbeeld zijn het uitvoeren van een onderzoek naar de sociale veiligheid in de organisatie. Er zijn standaard vragenlijsten en pulse surveys beschikbaar op het gebied van sociale en psychologische veiligheid. Binnen de kortste keren weet je als organisatie waar de pijnpunten zitten.

Wil je meer weten over dit onderwerp of overweeg je een intern onderzoek naar sociale veiligheid en integriteit, plan dan een gratis adviesgesprek met een van onze adviseurs sociale veiligheid.

Plan een gratis adviesgesprek

 

 

 

 

Deel artikel: