Corporate sustainable reporting directive (CSRD)

16 januari 2024

https://cms.yoconfio.nlManaging Partner Yoconfio

Julie Linthorst

Partner Yoconfio - The social safety company

Brussel voerde in 2022 in het kader van de Europese Green Deal nieuwe regelgeving in voor duurzaamheidsverslaggeving. De regels van de corporate sustainable reporting directive (CSRD) worden gefaseerd ingevoerd. Eerst zijn de grote bedrijven aan de beurt. Daarna volgen de kleine beursgenoteerde bedrijven en nieu Europese bedrijven actief in de EU. De Commissie schat dat zo'n 50.000 bedrijven uiteindelijk aan de regels moeten voldoen. 

Inhoudsopgave

  1. Rapporteren over omgang met personeel
  2. Externe partij tekent CSRD rapportage af
  3. Voor wie geldt deze richtlijn?

 

 

Rapporteren over omgang met personeel

De regels verplichten bedrijven informatie te verschaffen over hun maatschappelijke impact. Wat die maatschappelijke impact inhoudt, heeft Brussel vastgelegd in twaalf 'standaarden' die de onderwerpen verder specificeren. Daar zit onder andere het personeelsbeleid in de waardeketen tussen. Als bedrijf word je dus verplicht om niet alleen voor jezelf maar ook binnen de waardeketen verslag te doen van hoe er met medewerkers wordt omgegaan.

Bedrijven moeten over ieder van die thema's verslag doen, maar krijgen wel de ruimte om zelf te bepalen waar zij de nadruk op leggen. Ieder bedrijf is immers anders. 

Externe partij tekent CSRD rapportage af

De CSRD stelt dat een externe partij het duurzaamheidsverslag aftekent. Net als bij de jaarrekening. Bij de jaarrekening is dat de auditor. Voor het duurzamheidsverslag moet nog blijken wie de bevoegdheid krijgt. Dat mag iedere lidstaat zelf bepalen. Nederland heeft nog niet besloten of ook dit het voorrecht van de auditor wordt, of dat ook andere onafhankelijke partijen dit mogen doen.

Voor wie geldt deze richtlijn?

De CSRD richtlijn geldt voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers, meer dan 40 miljoen aan omzet en een balans van 20 miljoen. Beursgenoteerde bedrijven zijn van 2024 plichtig, het beursgenoteerd MKB vanaf 2026. Valt je bedrijf niet onder de bovenstaande doelgroep? Hou er dan rekening mee dat dat je klant of leverancier hiernaar kan gaan vragen. Als jij namelijk producten of diensten levert aan een CSRD plichtige onderneming dan zul je over die geleverde producten ook informatie moeten kunnen aanleveren, gerelateerd aan de ESG domeinen (Social, Environment en Goverance). Denk hierbij aan bijvoorbeeld het omgang met personeel in binnen- en buitenland. Begin dus op tijd met voorbereiden, zodat je als organisatie niet voor verrassingen komt te staan. 

Yoconfio houdt updates in de gaten over dit onderwerp. Het is in elk geval verstandig om je alvast voor te bereiden.

Wil je meer weten over dit onderwerp, plan dan een gratis adviesgesprek met een van onze adviseurs sociale veiligheid.

Plan een gratis adviesgesprek

 

 

Bronnen: 

Financieel Dagblad, 16-01-2014, P11

SER.nl/duurzaamheid

Deel artikel:

Yoconfio kenniscentrum

Mis niks! Ontdek hoe je goed werkgeverschap vormgeeft met onze kennis.

5 december 2023

Vertrouwenspersoon gerelateerde wet- en regelgeving

Geregeld krijg ik vraag wat de status is van de (nieuwe) wetgeving op het gebied van de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit. Kort gezegd: de vertrouwenspersoon wordt verplicht.   Maar zonder deze wetgeving heb je als organisatie de verplichtingen. In dit artikel zet ik de wettelijke kaders op een rij. 

https://cms.yoconfio.nlManaging Partner Yoconfio

Julie Linthorst

Partner Yoconfio - The social safety company

25 februari 2023

Wet bescherming klokkenluiders in vijf punten

De Wet bescherming klokkenluiders is op 18 februari 2023 in werking getreden en vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders. Bedrijven en overheidsorganisaties moeten een veilig intern meldkanaal hebben voor het melden van onregelmatigheden. Maar wat betekent dit nu precies? Welke organisaties moeten nu iets gaan regelen? en wat moeten zij regelen?  In deze blog beschrijf ik wat volgens de wet als een misstand wordt gezien, en daarnaast de mogelijkheden en bescherming van werknemers die een misstand willen melden. 

https://cms.yoconfio.nlMaurits - Business Development - Yoconfio

Maurits Koevermans

Business Developer Yoconfio - The social safety company

1 februari 2024

Vertrouwenspersoon geheimhouding, verschoningsrecht en aangifteplicht

Bij aanvang van een gesprek met onze vertrouwenspersonen en adviseurs geven wij altijd de kaders aan. Een van de kaders betreft de geheimhoudingsplicht en op welk moment er sprake kan zijn van het doorbreken van geheimhoudingsplicht. Hoe zit dit precies? In dit artikel bespreken we de rechten en plichten van een intern vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen als het gaat om geheimhouding, verschoningsrecht en aangifteplicht.

https://cms.yoconfio.nlBouchra - Managing Partner - Yoconfio

Bouchra Ait M'Bark

Partner Yoconfio - The social safety company