Begrippenlijst sociale veiligheid

16 april 2024

https://cms.yoconfio.nlManaging Partner Yoconfio

Julie Linthorst

Partner Yoconfio - The social safety company

Wat betekent sociale veiligheid? Wat zijn ongewenste omgangsvormen?  Wat is een vertrouwenspersoon? In onze Begrippenlijst Sociale Veiligheid tref je de definities van begrippen die met het brede thema sociale veiligheid en integriteit te maken hebben. Lekker praktisch op alfabetische volgorde voor als je snel wat op wil zoeken!  

Een fijne en sociaal veilige werkomgeving waarin je jezelf kunt zijn. Dat is wat wij iedereen gunnen en waarom wij met Yoconfio – The social safety company® zijn gestart. Met een team van specialisten zijn we dagelijks bezig met het onderwerp sociale veiligheid en integriteit.

Wat betekent sociale veiligheid?

Maar wat betekent het begrip sociale veiligheid eigenlijk? We merken in onze praktijk dat mensen het een ingewikkeld onderwerp vinden. Ze hebben er wel gevoel bij maar kunnen er niet altijd woorden aan geven. Het roept ook een beetje angst op, want voor je het weet doe je iets verkeerd.

En dat is trouwens ook zo. Het luistert heel nauw hoe je met iemand communiceert over ongewenste omgangsvormen. Voor je het weet lopen de gemoederen op, wordt de beklaagde een klager met het risico van verdere escalatie, conflicten en imagoschade. 

Onderzoek naar betekenis sociale veiligheid

In maart 2024 hebben wij een poll gehouden op Linkedin onder de volgers van de LinkedIn groep van Yoconfio - The social safety company®. 

Er namen 60 respondenten deel aan de poll, vrijwel iedereen met een hbo- of academische achtergrond. Ongeveer de helft van de respondenten is werkzaam op een deelgebied van sociale veiligheid in organisaties (denk aan HR managers, vertrouwenspersonen, health management, compliance, KAM, integriteitsmanagement), een ander deel is er verantwoordelijk voor als leidinggevende of CEO. Een klein deel van de respondenten bestond uit studenten.

Met andere woorden de groep van respondenten bestond uit mensen die bekend zijn met het onderwerp.  

We hebben de volgende vraag gesteld:

Weet jij wat het begrip 'sociale veiligheid' inhoudt?

70% van de respondenten gaf aan: Ja, het begrip is helder

22% van de respondenten gaf aan: Het begrip is enigszins helder

8% van de respondenten gaf aan: Nee, het begrip is niet helder

Het is opvallend dat onder deze groep professionals nog zoveel mensen aangeven dat het begrip niet helder of slechts enigszins helder is.

Immers, als niet precies weten waar sociale veiligheid over gaat, hoe kunnen we dan zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving? 

Zo ontstond het idee om een universele begrippenlijst sociale veiligheid te ontwikkelen, die eventueel op maat gemaakt kan worden voor organisaties.

Aanpak begrippenlijst sociale veiligheid 

Deze begrippenlijst is als volgt ontwikkeld. Eerst hebben we via tekst mining (AI) een lijst van begrippen samengesteld, die samenhangen met sociale veiligheid en integriteit. Daarna hebben we op basis van meerdere bronnen de begrippen gedefinieerd.

De definities zijn zowel inhoudelijk als op taalniveau (B2) getoetst. Met het prototype onder de arm bespraken we met verschillende organisaties en professionals wat ze ervan vonden. Ze waren allemaal razend enthousiast en wilden liefst gelijk een eigen gepersonaliseerde versie!

Gesteund door deze positieve reacties hebben we besloten om de begrippenlijst officieel te publiceren als e-book. We zijn trots op het eindresultaat en dankbaar voor het enthousiasme en de bijdragen van iedereen die ons heeft geholpen. 

En we hopen natuurlijk vooral dat de begrippenlijst bijdraagt aan sociale veiligheid en integriteit binnen jouw organisatie. 

 

 

Begrippenlijst als sociale routekaart

De afgelopen weken zijn we aan het experimenteren geslagen met de begrippenlijst als basis voor een sociale kaart binnen organisaties. 

Wat bedoelen we daarmee?

Je kunt de begrippenlijst plaatsen op bijvoorbeeld op intranet, en dan via een hyperlink doorverwijzen naar de vertrouwenspersoon. 

Of je maakt de begrippenlijst onderdeel van het onboarding pakket van nieuwe werknemers.

Het zijn maar suggesties! We zijn ook benieuwd naar jullie aanpak.

 

Suggesties begrippenlijst sociale veiligheid

Heb je suggesties, opmerkingen over deze lijst of vind je een begrip niet terug? Leuk als je meedenkt! Laat het ons weten! 

Wij hebben de lijst zorgvuldig samengesteld en getoetst met als doel kennis te delen. 

Tot slot

Wij hebben de lijst zorgvuldig samengesteld en getoetst. Hou er rekening mee dat definities af kunnen wijken van wat er in jouw CAO of arbeidsvoorwaardenreglement staat. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Mis je nog een begrip? Laat het ons weten!

De begrippenlijst sociale veiligheid en integriteit is door Yoconfio® ontwikkeld. Yoconfio® is een geregistreerd merk. Op alle door Yoconfio® ontwikkelde methoden en materialen berust auteursrecht. 

Wil je meer weten over dit onderwerp, plan dan een gratis adviesgesprek met een van onze adviseurs sociale veiligheid. Tot snel!

 

Plan een gratis adviesgesprek

 

Deel artikel:

Yoconfio kenniscentrum

Mis niks! Ontdek hoe je goed werkgeverschap vormgeeft met onze kennis.

4 december 2023

Wat zijn ongewenste omgangsvormen?

De termen ongewenste omgangsvormen, ongewenst gedrag en grensoverschrijdend gedrag zie je veel terugkomen in de actualiteit. Je hebt er vast een beeld bij wat het inhoudt. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten en voorbeelden van ongewenste omgangsvormen. Ik hoop dat je door dit artikel sneller ongewenst gedrag herkent bij anderen, maar misschien ook bij jezelf. Want alleen als je je ervan bewust bent kun je actie ondernemen.  

https://cms.yoconfio.nlManaging Partner Yoconfio

Julie Linthorst

Partner Yoconfio - The social safety company

31 oktober 2023

Onderzoek: sociale veiligheid in de praktijk

Onderzoekers Cristel van de Ven en Aukje Nauta van de Universiteit Leiden deden in de zomer van 2023 onderzoek naar sociale veiligheid in opdracht van PW.   In totaal vulden 163 professionals (P&O verantwoordelijk) werkzaam in het vakgebied personeel en organisatie een enquête in over de sociale veiligheid in de organisatie. Dit artikel is gebaseerd op de publicatie in PW.   

https://cms.yoconfio.nlManaging Partner Yoconfio

Julie Linthorst

Partner Yoconfio - The social safety company

6 januari 2024

Onderzoek: Pesten bestrijden op de juiste manier

Acht op de tien mensen maakt weleens ongepast gedrag op de werkvloer mee. Het varieert van roddelen tot discriminerende opmerkingen en ongepaste grapjes aan de lunchtafel. Direct ingrijpen is niet altijd handig. In dit knipselkrant artikel uit het Algemeen Dagblad bespreken wat volgens het onderzoek van Tilburg University wel handig is om te doen.

https://cms.yoconfio.nlJolanda - Vertrouwenspersoon / IBC lid - Yoconfio

Jolanda Lam

Vertrouwenspersoon Yoconfio - The social safety company